אמיליה רומאניה! המחוז שנחשב הטעים ביותר באיטליה. המקום בו נולדו הבולונז, הפרמז׳ן, הבלסמי ועוד הרבה מנות קסומות שמאפיינות את האזור היפה. באמיליה רומאניה יש ערים גדולות כמו בולוניה, מודנה ופארמה לצד אזורים כפריים מלאים שטחים ירוקים.
את הטיול התחלנו בבולוניה, העיר האדומה. עיר סטודנטים שוקקת חיים שמלאה אכסדראות יפות ובתים בצבע אדום. סופי השבוע בבולוניה עמוסים ומלאים אנשים, ברים, ומסעדות מלאות. בכל יום בין השעות 17:00-20:00 תמצאו את הרחובות מלאים באנשים שהלכו לשתות אלכוהול ולנשנש משהו באפרטיבו, מנהג שמאפיין את איטליה כולה. אל תפספסו את השעה הזאת בחוץ. מה עוד חשוב שתדעו? האיטלקים פותחים את הבוקר בקפה ומאפה, אחר כך מגיעה שעת ארוחת הצהריים, ואחריה החנויות הולכות למנוחה. רוב המסעדות פתוחות עד 15:00 ונפתחות מחדש ב19:00.
השכרנו דירה דרך airbnb במרכז העיר. אני ממליצה לישון בדירה כך מתאפשרת חוויה אחרת ממלון, אפשר לצאת בבוקר לעיר ולאכול ארוחת בוקר מקומית, ובכך להרגיש ממש חלק מתושבי האזור.
במהלך שהותנו בבולוניה יצאנו לסיור אוכל עם חברת taste bologna הסיור היה מעשיר, מסקרן, ולימד אותנו הרבה על ההיסטוריה והתרבות המקומית. טעמנו ממטעמי העיר ואף התנסינו בגלגול טורטליני בבית פסטה מקומי. חשוב להגיד שהסיור לא מתאים לשומרי כשרות.
אחרי שני לילות בבולוניה שכרנו רכב דרך חברת YeRent (ישראל – 054-766-8770) שליווה אותנו בכל התהליך, דאג לנו למחיר ממש משתלם וענה לכל שאלה, הגענו לשדה לאסוף את הרכב והתחלנו את דרכנו לחווה שמארחת תיירים. החוות (agriturismo) הם בעצם חוות אירוח כפריות באזורים שמחוץ לערים הגדולות. מדובר בחוות ששופצו והוסבו לבתי לינה וכוללים בדרך כלל גם ארוחת בוקר עשירה ואירוח כפרי מפנק. אנחנו בחרנו לישון ב verdenoce b&b ששוכן ליד העיירה ראג׳יו אמיליה.
המקום עלה על כל דמיון והיופי שלו הדהים אותנו. ארוחת הבוקר הייתה עשירה, החדרים מרווחים ונעימים והנוף עוצר נשימה. משם תכננו לצאת לטיולי יום לערים הסמוכות: פארמה ומודנה. שתי ערים ססגוניות ומיוחדות. בפארמה קיימנו ביקור קצר ולא מצאנו בה יותר מדי עניין, אבל אכלנו במסעדה מעולה עליה אפרט בהמשך.
את מודנה אהבנו מאוד. הסמטאות מיוחדות, העיר שוקקת ובית הכנסת שעומד במרכז העיר ישמח אתכם בוודאות. עיר מקסימה לטיול יום שבטוח תהנו בה והיא מלאה באטרקציות שונות.
באזור בו החווה נמצאת ישנם מפעלי פרמזן ובלסמי רבים ובחרנו לנסוע לבקר בהם.
מפעל הפרמזן בו ביקרנו נקרא 4 Madonne Caseificio dell’Emilia. הסיור במפעל היה מרתק! ראינו את כל תהליך הכנת הגבינה, שאלנו שאלות ולבסוף כמובן טעמנו גבינות פרמזן בכל מיני גילים. הסיור העשיר את הידע שלנו על פרמזן ואני יותר ממליצה לבקר באחד המפעלים באזור הזה. עלות כניסה לאדם הינה 15 יורו.
מפעל הבלסמי בו ביקרנו היה Acetaia Giusti – Since 1605. הסיור עצמו היה מעט ארוך מדי ודיבר יותר על ההיסטוריה של הכנת הבלסמי. הסיור היה חינמי ולכן מאוד הופתענו מהסיום: טעימות בלסמי של יותר מעשרה סוגים! בסיום קנינו בקבוקי בלסמי שהיו במחיר מצוין יחסית לאופן ההכנה הארוך שלהם. אל תוותרו על סיור באחד המפעלים בסביבה!
את היום השלישי לפני החזרה לבולוניה בחרנו להקדיש לביקור במוזיאון פרארי. שימו לב יש שני מוזיאונים והמומלץ שוכן במרנלו. הייתה חוויה נהדרת וכל אחד ואחת יהנו שם. הכניסה לא זולה אבל אפשר להעביר שם בכיף שעתיים של הנאה וגם ללכת לאכול באזור בעיירה עצמה.
חזרנו לבולוניה לקראת ערב כדי להספיק עוד מהעיר המקסימה. הגענו ישר לשעת האפרטיבו, המשכנו לארוחת ערב נפלאה. ביום האחרון בילינו בשופינג בעיר ובעיקר בסופר המקומי! הכי כיף.
ריכזתי לכם המלצות על כל המסעדות, בתי הקפה והמקומות שאתם ממש חייבים לאכול בהם בטיול שלכם לאמיליה רומאניה:
בתי קפה בבולוניה:
Pappare' - Bologna
בית קפה מקומי שהגענו אליו בבוקר הראשון. המקום מציע שלל מאפים טריים, קפה, מיץ תפוזים סחוט ועוד. אנחנו לקחנו את הקרואסון המקומי, הקרונטו שממולא בקרם וניל וגם קרואסון מבצק קקאו ממולא בקרם שוקולד ופיסטוק. האווירה הייתה מעולה, המקום זול ומציע מבחר נחמד לפתיחת הבוקר.
מדד פלפלת:
5 מתוך 5
Aroma Specialty Coffees
אל בית הקפה הזה הגענו בתחילת סיור האוכל שקיימנו. המקום מתמחה בקינוחי קפה מיוחדים, ומציע מגוון סוגי קפה כמו קפה עם שמנת מתוקה ואגוזי לוז ועוד סוגים רבים ומגוונים. אם תרצו לטעום קפה מיוחד זה המקום. המאפים שהמקום מציע לא מהטובים ולכן לא ממליצה להגיע לכאן כדי לאכול.
מדד פלפלת:
4 מתוך 5
Caffè Terzi Bologna
בית הקפה הקטן הזה הפך לשם גדול בעיר בולוניה. המקום מתמחה בקפה ומציע שלל קינוחי בוקר. למען האמת אנחנו פחות התרשמנו מהמקום. האווירה הייתה לחוצה, צפופה והמאפים לא היו מהטובים שטעמנו. הקפה היה מצוין אבל יש עוד הרבה שמציעים קפה דומה. אם אתם רוצים לבקר במוסד בעיר, זה המקום.
מדד פלפלת:
3.5 מתוך 5
La Borbonica
מהרגע שנחתנו באיטליה יניר רצה דבר אחד: ספוליאטלה. באזור הזה פחות ניתן למצוא את המאפה הטעים והפריך ולכן התחלנו בחיפושים. מצאנו את הקונדיטוריה הזו שמציעה את כל מגוון הקינוחים האיטלקים: ספוליאטלה, מריטוצ’ו, קנולי ועוד שלל דברים. מרוב שנהנו בה, אכלנו כאן יומיים ברצף, המקום ענק, המחירים זולים, והיה פשוט תענוג! ממליצה מאוד!
מדד פלפלת:
5 מתוך 5
מסעדות בבולוניה:
Sfoglia Rina
כשתגיעו לכאן בסבירות גבוהה תראו תור ארוך מאוד…. התור עובר די מהר אם תגיעו בשעה מוקדמת יחסית. בתפריט המקום תמצאו את המנות הקלאסיות שמאפיינות את מחוז אמיליה רומאניה: טורטליני בציר מרק, טליאטלה ראגו, לזניה ראגו. המגוון מצומצם והמטרה לאכול רק את המנות המסורתיות. הזמנו טורטליני עם רוטב פרמזן וטליאטלה ראגו שהיו מצוינים. התור לא הוסיף לכיף (וזאת הסיבה היחידה לכוכב שירד) אבל אם תרצו לטעום מנות מסורתיות קלאסיות ממליצה להגיע!
מדד פלפלת:
4 מתוך 5
L'Antica Pizzeria da Michele
הפיצרייה המופלאה הזו מביאה את הפיצה הנאפוליטנית לבולוניה. אכלנו בה גם כשהיינו בנאפולי והטעם היה זכור לנו היטב. במקום תמצאו פיצה נאפוליטנית קלאסית וגם פיצה מטוגנת שהיא לא פחות מוואו אמיתי. הפיצות ענקיות! ממליצה מאוד למי שרוצה פיצה נאפוליטנית אמיתית
מדד פלפלת:
4 מתוך 5
Trattoria Belfiore
אל המסעדה הזו הגענו ממש בטעות, ואני אתחיל מהסוף: תגיעו לכאן! המסעדה מקומית ומלאה באיטלקים שבאו לבלות כאן ערב נחמד. הבעלים יקבל את פניכם בחיוך, ימליץ לכם מה לאכול על אף שאינו יודע מילה באנגלית והחוויה יוצאת דופן. הזמנו שלל מנות ראשונות וגם את הטורטליני בציר מרק והבעלים בא להסביר לי כיצד מומלץ לאכול אותם. חוויה מהממת ומקומית מאוד.
מדד פלפלת:
5 מתוך 5
Trattoria Nonna Gigia
יכול להיות שזו המסעדה שהכי אהבתי בבולוניה… האווירה, השירות והאוכל היו וואו! הזמנו פסטה עם חצילים ועגבניות ולזניה ראגו ואחר כך לקחנו גם מנת בשר שהיתה עשויה באופן מושלם. לצד הארוחה לקחנו בקבוק יין ונהנו מכל רגע. ישבנו בחוץ על המדרכה ואין אווירה יותר מקומית מזו. המסעדה נמצאת באחת הסמטאות הצדדיות ומובטחת לכם חוויה מצוינת
מדד פלפלת:
5 מתוך 5
Mozzabella
נתחיל מכך שהפיצרייה שוכנת באחד הרחובות היפים בבולוניה! רחוב הסטודנטים הצבעוני מציע שלל מסעדות מעולות ואנחנו בחרנו ללכת עם ההמלצה לפיצרייה הזו. ישבנו ברחוב השוקק בצהריים והאווירה היתה מצוינת. לקחנו פיצה 4 גבינות ופיצה ארטישוק עם אנשובי. את פיצה הארטישוק פחות אהבנו אבל הבצק עצמו היה מצוין. המחירים כאן לא זולים יחסית לשאר העיר אבל אני ממליצה להגיע לאזור הזה גם בצהריים וגם בערב ולהנות מהאווירה המעולה. אם כבר הגעתם לכאן, אל תתפתו לקחת פיצה שלמה לכל אחד אלא תיכנסו לדלפק בפנים ותבחרו כמה ריבועים שתוכלו לחלוק וכך לטעום מהכל.
מדד פלפלת:
4 מתוך 5
Trattoria Fantoni
במסעדה הזו סיימנו את המסע שלנו באמיליה רומאניה! המסעדה מקומית, אין תפריט באנגלית ומסביב תמצאו רק מקומיים. הלכנו על מנת פסטה עם פטריות כמהין שחורות ומנת פסטה חצילים, עגבניות ופטה. לקחנו גם מגש עם גבינות שהיו מצוינות. אחלה מקום ואני חושבת שאפשר להנות כאן מאוד גם בצהריים.
מדד פלפלת:
5 מתוך 5
מסעדות מומלצות מסביב לבולוניה:
Ristorante Gallo d'Oro
המסעדה הענקית שוכנת בפארמה ומעוצבת בסגנון איטלקי עתיק. הושבנו במרתף מה שהיה קצת מבאס אבל האוכל השכיח מאיתנו את זה! הזמנו סוכריות רביולי ממולאות קרם פרמזן ומעל פטריות כמהין שחורות ורביולי דלעת. כאן גם הזמנתי את הטורטה פריטה: רביולו ענקיים ומטוגנים. כל ביס כאן היה פשוט חוויה! אין ספק שהטעם של המנות עוד נשאר בפה שלי. ממליצה מאוד להגיע
מדד פלפלת:
5 מתוך 5
Ristorante da Danilo
קיבלתי המון המלצות על המסעדה הזו במודנה ואכן: ההמלצות היו נכונות. מסעדה מקומית ועתיקה שמציעה מגוון מנות מסורתיות לצד מנות משודרגות. הזמנו פסטה קרבונרה שהיתה וואו, קרפים במילוי קרם פטריות וגם רביולי תרד וריקוטה. כל ביס השאיר טעם של עוד. השירות מעט איטי מהרגיל וחיכינו למנות הרבה זמן אבל באיטליה יש זמן להכל…
מדד פלפלת:
5 מתוך 5
Gelateria Bloom
אל הגלידרייה הזו במודנה מגיעים מסיבה אחת: לטעום גלידה עם בלסמי! המקום מגיש גלידה עם בלסמי מצומצם שמאפיין את האזור, אז כמובן שטעמתי. הטעם מיוחד מאוד ושווה להיכנס כדי לטעום. הגלידה עצמה לא מהכי טובות שאכלתי באזור
מדד פלפלת:
4 מתוך 5